fredag 27 september 2013

The story about VISAS

Känner att jag bara lite kort vill dela med mig av vår visum situation :) Som nämnt i inlägget nedan så slutar Erik på Universitetet för att börja i en forskningsgrupp på Ford!!!

Erik sökte detta jobb våren 2012, dvs ett år sedan efter ett tips av en tidigare kollega som han stötte på på en konferans. Han intervjuades under en hel dag och eftersom Erik är fantastiskt bra på det han gör så fick han sedan jobbet :) Vi var så klart superglada och gladast var förstås Erik eftersom folket han skulle arbeta med är otroligt duktiga inom hans område och har varit med och skrivit de text böcker som han använt inom sin ingenjörsutbildning i Linköping. Ett riktigt drömjobb alltså! Glädjen blev kortvarig då det visade sig att arbetsvisumen precis tagit slut för detta år. Det finns alltså ett speciellt antal att söka, och när tillräckligt många sökt och beviljats så går det alltså inte att söka förrän nästa år. Ansökan hade skickats in för sent och Erik blev kvar på universitetet på sitt gamla utbytesvisum (J).

I vintras hörde Ford av sig till Erik igen och undrade om han fortfarande var intresserad, vilket han så klart var - han fick jobbet igen och visum papprena skickades in i god tid :) MEN detta år hade det plötsligt redan första dagen kommit in dubbelt så många ansökningar som det fanns visum. Detta hade inte hänt på hur många år som helst och USCIS bestämde sig för att lotta. Så i flera månader gick vi omkring och väntade på om det skulle gå igenom.

Under tiden blev jag kallad till intervju för ett sjuksköterskejobb som jag verkligen ville ha - allt med jobbet kändes rätt på en gång :) Men om Eriks visum skulle gå igenom så innebar det att jag inte skulle få jobba mer efter den 1a Oktober som är datumet när alla H1b visum börjar gälla.

Erik hade 60 % chans att få arbetsvisumet och gissa om det kändes som han hade världens otur när han inte var en av dom som tilldelades ett H1b- visum :(
I alla fall så talades det om en sista utväg, det gick även att söka ett sk O- visum som kunde sökas när som helst och som det inte fanns några bestämda antal av. Detta var svårare att få och delades bara ut till dem som är extremt framstående i sitt område :) Ansökningsproscessen påminner väldigt mycket om den som har med "grönt kort" inom samma kategori att göra och Erik var tvungen att samla ihop en hel del rekomendationsbrev. Jag övertalade Erik att låta visumet börja gälla den 1a Okt så jag skulle kunna jobba fram tills dess - och så här i efterhand så är jag ganska glad att jag gjorde det, för vi fick reda på att visumet gått igenom för bara ett par veckor sen :)

Hade visumet inte gått igenom så hade det blivit Sverige.

Detta O- visum beslut tog flera månader längre än det var sagt att det skulle ta. Vilket komplicerade det där med bostad :) Vi väntade in i det längsta med att leta efter ett nytt ställe att bo på efter att vårt gamla hyreskontrakt gått ut den första Augusti. Men tills slut så skrev vi på där vi bor nu utan att veta om vi skulle stanna eller inte :) ... hade vi inte stannat så hade vi förmodligen flyttat in hos kompisar i några månader och sålt våra möbler och prylar.

Det som har varit positivt med all denna väntan och ovisshet är att jag har blivit så mycket bättre på att leva i nuet och inte vara påverkad av vad som kan tänkas hända i framtiden. Till slut så berörde det mig knappt att inte veta, det är mest det där praktiska som kan ställa till det, men även det går alltid att lösa :)

9 kommentarer:

  1. Åh vad skönt att det löste sig!! :) Hur blir det med ditt jobbvisum?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mitt jobb försökte sponsra, men det gick tyvärr inte, så nu satsar vi på en mer varaktigt lösnig - och förhoppningsvis går det både fort och smidigt :)

      Radera
  2. Det finns alltid något positivt i allt även om man ibland måste leta väldigt djupt och länge ;) Men kanske det var precis det du behövde lära dig utav denna situation (som verkligen har varit och är frustrerande för er!!!). Stor kram till dig!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gillar din tanke om att det finns något positivt i allt :) Det stämmer faktiskt! Och framför allt så handlar det så mycket om hur man själv ser och förhåller sig till saker, vilket är rätt fantastiskt för helt plötsligt genom att tänka lite annorlunda så känns det som att hela situationen förändrats :)
      KRAM!

      Radera
  3. Åhhh gud vilken jobbig process alltså. Att det ska vara så komplicerat. Här är ni båda framgångsrika och kan bidra till detta landet, men nej då får ni åka tillbaks till Sverige igen om det inte går igenom. Min kompis blev tillsagd att de skulle sponsra henne när hennes studentvisum gick ut men i sista sekunden fick hon reda på att de hade lurat henne och hon fick ta sitt pick och pack och åka hem till Sverige. Inte klokt alltså. Hoppas nu att allt detta löser sig för er. Vad är den mer varaktiga lösningen? Grönt kort?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad tråkigt för din kompis!! Mitt jobb ville sponsra, men det är lite speciella och krångliga regler kring sjuksköterskor, det betyder i stort sett att du måste ha en specialistutbildning för att det ska gå vägen och det har inte jag. Ja grönt kort är det som gäller, antingen sponsrar Ford eller så kan vi faktiskt sponsra själva, billigare om Ford gör det! Och helst premium processing så det går snabbt ;)

      Radera
    2. Oh wow, man kan sponsra själv. Det hade jag ingen aning om. Asbra ju. Kan tänka att det är dyrt dock. Önskar er all lycka till. Kram

      Radera
  4. Åhh denna visumprocess alltså..krångligt ska det vara. Hoppas att det går bra för er!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja de gör det inte enkelt direkt, det värsta är att man börjar bli van! Kram

      Radera