söndag 26 januari 2014

House hunting

Som det ser ut just nu så kommer vi bli kvar här några år - om det ordnar sig med det jäkla arbetstillståndet åt mig någon gång - ryktet säger att processen ska ha körts igång  nu efter jul och nyår ... men har inte hört startskottet än, hm.

I alla fall så vill vi då köpa ett hus! Vi har kollat marknaden ett bra tag och håller fortfarande på att funderar på områden, prisklass, planlösning, storlek, osv osv. Vad kan man kompromissa och vad är ett krav ?! Målet är att ha köpt något innan hyreskontraktet går ut i Augusti så vi slipper förnya.

För att få lite känsla för vad vi vill ha så har vi börjat gå lite på "open houses" på helgerna:) Idag var det fyra hus som skulle kollas upp:)

Hus 1:
Fördelar var att det var så galet fint!!!! Mörka trägolv, jättehögt i takt!!! Perkt öppen planlösning, vardagsrum med öppen spis och superfint kök. Dubbelgarage och stor källare!
Nackdelar: Kan vara något fel på gaspannan, en kvinna som var där och tittade sprang ut och sa att här ville hon inte stanna för att det var en gasläcka - japp, det luktade faktiskt. En annan nackedel var att trä däcket var pytteliten, och så var även uteplatsen, och med tanke på att det är en "condo" fast fristående parhus, så får man inte bygga ut. Huset var också galet billigt!!! ... kanske för att det låg i en förort till Ypsi mitt ute i ingenstans .... Om man tittade på grannar och folket som kom och tittade så vette katten om man verkligen skulle vilja bo där.
Men jäklar så otroligt fint och nytt det var!

Hus 2:
Låg norr om Ypsi,några minuter från Ann Arbor - vilket är bra :) Läget var en fördel, stora fina hus i området och stor och fin uteplats med utsikt mot en damm. Stort och fin kök med högt i tak, inredd källare och dubbelgarage. Sen var det nackdelarna som totalt överskuggade, blå heltäckningsmattor och  dassiga väggar som behövde målas överallt. Skum planlösning med två ytor som skulle vara vardagsrum ,,, varav ett kändes mer som en hall och det andra som någon förlängning av köket. Kändes inte rätt alls.

Hus 3:
Vi orkade aldrig åka till hus tre eftersom vi stannade på vägen till hus två och hjälpte en bil som hamnat snett ner mot ett dike. I dag var det svinhalt!!!!!!!!!! Vi höll på att inte lyckas stanna flera gånger och gled igenom två korsningar och var en mm från att köra in i en bil, såg massor av bilar som kört av ... I alla fall så var vi snälla och stannade :) De vi hjälpte verkade dock inte vara vid sina sinnens fulla bruk och misstänker starkt att de gick på något vilket kändes lite läskigt. I alla fall så fick vi upp bilen en bit efter att hela framskärmen spruckigt - den var nog ganska trasig innan. Ett par till människor stannade och hjälpte till... tyvärr fick vi inte upp bilen helt och besninen höll på att ta slut, fanns inge mer vi kunde göra utan körde vidare. Dock hade däcken sprutat massa skitig snö över oss och vi var helt prickiga i ansiktet och fick åka och byta kläder.

Hus 4:
En condo i Canton som såg lovande ut på bilderna.
Nackdel, var att mäklaren inte var på plats så det gick inte att komma in i huset. Sen såg vi att husen låg så tätt ihop och uteplatserna var minimala och inte ett dugg privata.

Summa summarum.
Vi har kommit fram till att det viktigaste är att vi bor någonstans där vi verkligen vill bo, vilket i dasläget är Ann Arbor, eller väldigt nära Ann Arbor eller ev Plymouth. Allting annat känns ganska ointressant eftersom de flesta andra ställen inte har en centrumkärna och inte så mycket restauranger eller annat att göra.

Området där vi bor måste vara trivsamt och mysigt - vi vill inte bli deprimerade över att se crackpundare till grannar.

Huset måste ha uteplats, vi köper hus delvis för att kunna vara ute och njuta och grilla och odla grönsaker. Uteplatsen behöver inte var gigantisk, men trevligt och inbjudande.

Erik vill ha dubbelgarage, jag vill helst ha öppen planlösning, stora fönster och högt i tak. Jag har lite svårt för sånt som känns som en liten box. Storleken går också att kompromissa, visst ett slott skulle vara trevligt, men inget vi behöver ;)

Mycket går att kompromissa - väggar, golv, kökbänkar och luckor och badrum går att piffa allt eftersom, så det ska man inte stirra sig blind på :)

Fortsättnig följer ....


7 kommentarer:

  1. Känner igen dom där tankarna. Vi går också i tankarna om att köpa även om vi inte kommer att satsa på ett hus utan snarare en lägenhet. Det är spännande men också lite läskigt. Det är MYCKET pengar som ska ut (i alla fall här i SF). Lycka till med letandet! Kram <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan tänka mig att det är mer pengar i SF än här ;) Lite irriterande är att supermycket försvinner i omkostnader och avgifter, så det gäller bo kvar ett tag för att det ska löna sig :) ... kul att leta bostad i alla fall :)

      Kram!

      Radera
  2. Så himla roligt att kolla hus även om processen kan vara lite jobbig. Att det är aktuellt för er är ju superkul :). Det är det verkligen inte för oss ännu. Håller tummarna för någon gång. Allt är så dyrt här. Man får knappt någonting som är något för $700,000. Kanske ett hus som verkligen måste fixas upp. Det kommer garanterat vara väldigt litet också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är skitkul att kolla efter hus :) En av fördelarna med att inte bo i Californien är huspriserna ;)
      Skulle aldrig ha råd med hus i CA, vi letar efter något runt 200 000 - och faktum är att du kan få något ganska skapligt för det. För det dubbla kan du få något helt fantastiskt, typ ett litet slott ;)

      Radera
    2. .. vi har bekanta från LA som är totalt saliga och till sig över huspriserna här :) De fattar inte hur mycket man får för pengarna, de tycker det känns helt overkligt när de jämför med CA hahaha :)

      Radera
    3. Haha jag vet. Jag och Eric har kollat upp lite om Colorado och huspriserna är ju så mkt bättre där med. Samma priser som man hyr för här får man nästan ett litet palats. Här är det inte klokt!

      Radera
    4. Ja Californien är synonymt med dyrt! Hyra är oftast dyrare än köpa, vi kan också få något riktigt bra för den summan man hyr ...Sen är det ju massa dolda kostnader när man köper, och fastighetsskatten i Ann Arbor är dyr!! och om man köper något för ca 200 000 så får man punga ut ca 7000 till i bara skatter och avgifter vid köpet!! Funderar ni på att flytta ;) ?

      Radera